Ana içeriğe atla

ANAYASASORU1


ANAIASA HUKUKU SORULAR 1
1. TBMM'de genel görüşme denetim yoluyla ilgili hangi ifade yanlıştır?
A) Bilgi edinme amaçlıdır.
B) TBMM siyasi parti grupları genel görüşme açılmasını isteyebilir.
C) En az 20 milletvekili genel görüşme açılmasını isteyebilir.
D) Genel görüşme istemine dair önergeye GENEL KURUL tarafından İŞARETLE OYLAMA suretiyle karar verilir.
E) Genel görüşmenin başlayacağı gün görüşme açılmasına karar verilmesinde 48 saat önce ve 10 tam günden sonra olamaz.
CEVAP) E
[ GENEL GÖRÜŞMENİN BAŞLAYACAĞI GÜN görüşme açılmasına karar verildiği günden itibaren 48 SAAT ÖNCE OLAMAZ. 7 TAM GÜN SONRA DA OLAMAZ.]
2. Yazılı soru cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan tarafından gönderildiği tarihten itibaren EN GEÇ kaç gün içinde cevaplandırılır?
CEVAP) 15 GÜN
3. Cumhurbaşkanı  BÜTÇE KANUN TEKLİFİNİ mali yılbaşından EN AZ kaç gün önce meclise sunar?
CEVAP) 75 GÜN
[ CB MALİ YILBAŞINDAN 75 GÜN ÖNCE MECLİSE TEKLİFİ SUNAR. BÜTÇE KOMİSYONU BU SUNUŞTAN 55 GÜN İÇİNDE TEKLİFİ GÖRÜŞÜR VE KABUL EDER. EN SON GENEL KURUL 20 GÜN İÇİNDE BU TEKLİFİ KABUL EDER.]
4. Merkezi yönetim KESİNHESAP KANUN TEKLİFİ  ilgili olduğu mali yılın SONUNDAN başlayarak en geç KAÇ AY sonra meclise sunulur?
CEVAP) 6 AY
[CUMHURBAŞKANI EN GEÇ 6 AY İÇİNDE MECLİSE KESİNHESAP KANUN TEKLİFİNİ SUNAR. BUNDAN SONRA SAYIŞTAY 75 GÜN İÇİNDE GENEL UYGUNLUK BİLDİRİMİNİ MECLİSE GÖNDERİR. BİR ÖNCEKİ YIL KESİNHESABI VE GELECEK YIL BÜTÇESİ BERABER KARARA BAĞLANIR.]
5. Bütçe ile ilgili hangi ifade yanlıştır?
A. DEVLETİN ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki KAMU TÜZEL KİŞİLERİNİN harcamaları yıllık bütçelerle yapılır.
B. Bütçe kanununa bütçe ile ilgili hükümler dışında hüküm konulamaz.
C. Bütçe kanunu süresinde yürürlüğe konulamazsa bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.
D. TBMM üyeleri bütçe kanun teklifinin GENEL KURULDA görüşülmesi sırasında gelir azaltıcı ve gider artırıcı önerilerde bulunamazlar.
E. Harcanabilecek tutarın cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle artırılabileceğine dair bütçe kanununa hüküm konulamaz.
CEVAP)  C
[ BÜTÇE KANUNU süresinde yürürlüğe konulamazsa GEÇİCİ BÜTÇE KANUNU çıkarılır.]
6.Zorunlu haller dışında en az kaç milletvekilinin YAZILI isteminin TBMM tarafından kabulü üzerine GİZLİ OYLAMA yapılabilir?
CEVAP) 20 MV
[En az 20 MV istemi üzerine AÇIK OYLAMA yapılabilir.
En az 20 MV istemi ve meclisin buna karar vermesi üzerine GİZLİ OYLAMA yapılabilir.]
7. TBMM tatil veya ara vermede iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve silahlı kuvvet kullanımına derhal karar verilmesinin kaçınılmaz olması durumunda TSK'nın kullanılmasına hangi makam karar verir?
CEVAP) CUMHURBAŞKANI
8. TBMM aşağıdakilerden hangisine GİZLİ OYLAMAYLA karar vermez?
A. Üyelikle bağdaşmayan bir iş veya mesleği yapmakta ısrar etmesi durumunda milletvekilliğinin düşürülmesi
B. Anayasa değişikliklerinin kabulü
C. Meclis soruşturması açılıp açılmayacağına karar vermesi
D. Yüce divana sevk kararı
E. Seçimlerin yenilenmesi kararı
CEVAP) E
[ SEÇİMLERİN YENİLENMESİ KARARI ZORUNLU OLARAK AÇIM OYLAMAYLA ALINIR.]
9. Aşagıda sayılan kararlardan kaç tanesi GİZLİ OYLAMA yapılarak alınır?
- meclis başkanı seçimi
- HSK üye seçimi
- AYM üye seçimi
- kamu başdenetçisi seçimi
- sayıştay başkanı seçimi
CEVAP) HEPSİ
10. Tatil veya ara verme sırasında TBMM başkanı meclisi kaç milletvekilinin istemi üzerine 7 GÜN İÇİNDE olağanüstü toplantıya çağırır?
CEVAP) TBMM ÜYELERİNİN 1/5 MV [120 MV]
TBMM BAŞKANI DOĞRUDAN VEYA 120 MV İSTEMİ ÜZERİNE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRABİLİR.
11. Aşağıdakilerden hangisi TBMM 'deki siyasi parti gruplarının yetkilerinden birisi değildir?
A. Genel görüşme istemek
B. Meclis araştırması açılmasını istemek
C. Kapalı oturum yapılmasını istemek
D. Meclis soruşturması açılmasını istemek
E. Mecliste en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubu için Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmak
CEVAP) D
12. TBMM komisyonları ile ilgili hangi ifade yanlıştır?
A. Komisyonlara havale edilen işlerin görüşülmesine HAVALE tarihinden itibaren 48 SAAT geçtikten sonra başlanabilir.
B. Komisyonlar kendilerine gelen bir işi 45 GÜN içinde tamamlarlar.
C. Komisyonlar üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir.
D. Anayasaya aykırı gördüğü teklifleri reddedebilirler.
E. Komisyonlarda, TBMM üyeleri, yürütme adına CB yardımcıları bakanlar ve bakan yardımcıları söz alabilirler. Ancak üyeler dışında kimse oy kullanamaz.
CEVAP) C
[ KOMİSYONLAR ÜTS 1/3 İLE TOPLANIR. KATILANLARIN SALT ÇOĞUNLUĞU İLE KARAR ALIRLAR.]
13. Aşağıdakilerden hangileri siyasi parti GRUPLARINA yasak olan eylemlerdendir?
- Meclis başkanlığına aday gösteremezler.
- Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili görüşme yapamazlar.
- Meclis soruşturmasıyla ilgili görüşme yapamazlar.
CEVAP) HEPSİ
14. Hangisi TBMM meclis komisyonlarından birisi değildir?
A. Çevre komisyonu
B. Kamu iktisadi teşebbüsleri komisyonu

C. Ulaştırma ve altyapı komisyonu
D. Avrupa birliği uyum komisyonu
E. Güvenlik ve istihbarat komisyonu
CEVAP) C
15. TBMM toplanma ,tatil ve ara verme konusunda hangi ifade yanlıştır?
A. TBMM genel kurulu milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının ilanını takip eden beşinci gün saat 14'te çağrısız olarak toplanır.
B. TBMM her yıl Ekim ayının ilk günü kendiliğinden toplanır.
C. Meclis bir yasama yılında EN ÇOK 3 AY tatil yapabilir.
D. Meclisin ara verme süresi 15 GÜNÜ geçemez.
E. Tatil ve ara verme kararı vermeye DANIŞMA KURULU görüşü üzerine GENEL KURULCA karar verilir.
CEVAP) A
[TBMM genel kurulu MV genel seçimlerinin YSK tarafından ilanını takip eden 3. Gün saat 14'te kendiliğinden toplanır.]

16.TBMM tarafından yapılan seçimlerle ilgili hangi ifade yanlıştır?
A. Sayıştay Başkanı seçilebilmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olmamak kaydıyla, toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyu aranır
B. AYM üye seçiminde ilk turda ÜTS 2/3, ikinci turda ÜTS SALT ÇOĞUNLUK aranır.
Üçüncü turda özel çoğunluk aranmaz. Dördüncü tur yoktur.
C. HSK üyesi seçiminde ilk turda  2/3 ikinci turda ÜTS salt çoğunluk aranır. Üçüncü turda en çok oy alan iki aday arasından ad çekme usulü ile seçim yapılır.
D. Meclis başkanlık seçimlerinde ilk iki turda 2/3 ve üçüncü turda ÜTS SALT ÇOĞUNLUK aranır. Dördüncü turda özel bir çoğunluk aranmaz.
E. Kamu başdenetçisi seçiminde meclis başkanı seçimindeki çoğunluklar geçerlidir.
CEVAP) C
[ HSK ilk turda 2/3 ikinci turda 3/5 ve üçüncü turda en çok oyu alan iki aday arasından ad çekme usulü ile seçim yapılır. ]
17. TBMM 'nin olağanüstü toplanmasıyla ilgili yanlış ifade hangisidir?
A. Cumhurbaşkanı doğrudan doğruya meclisi olağanüstü toplantıya çağırabilir.
B. Meclis başkanı doğrudan doğruya meclisi olağanüstü toplantıya çağırabilir.
C. Meclis ÜTS 1/5 oranındaki milletvekilinin YAZILI istemi üzerine meclis başkanı olağanüstü toplantıya çağırabilir.
D. Olağanüstü çağrı üzerine yeterli çoğunluk sağlanamazsa toplantı çağrısı DÜŞER.
E. Meclis ÜTS 1/5 oranındaki MV YAZILI olarak toplanmayı istese bile meclis başkanı toplantıya çağırmayabilir.
CEVAP) E
[ Meclis başkanı çağırmak ZORUNDADIR.]
18. TBMM için aşağıdaki kararlardan hangisinde ÜTS 3/5 çoğunluk [360 MV] aranmaz?
A. Genel ve özel af ilanı
B. Meclis soruşturma önergesi verilmesi
C. Seçimlerin yenilenmesi kararı
D. Cumhurbaşkanı hakkında meclis soruşturma önergesinin kabulü
E. Anayasa değişiklik teklifinin kabulü
CEVAP) B
[ soruşturma önergesi verilmesinde ÜTS SALT ÇOĞUNLUK yeterlidir.]
19. TBMM'nin aşağıdaki işlemlerinin hangisinde özel çoğunluk aranır?
A. Savaş ilanı kararı
B. Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması kararı
C. Cumhurbaşkanı tarafından yeniden görüşülmek üzere geri gönderilen kanunun aynen kabulü
D. Bütçe ve kesinhesabın kabulü
E. Milletvekilliği ile bağdaşmayan bir işi sürdürmekte ısrar edilmesinden dolayı milletvekilliğinin düşürülmesi
CEVAP) C
[ C seçeneğinde SALT ÇOĞUNLUK ARANIR. Güçleştirici veto ]
20. TBMM toplantı ve kararyetersayısı ile ilgili hangi ifade yanlıştır?
A. TBMM her türlü iş ve işlem için en az ÜTS 1/3 ile toplanır.
B. Oturumu yöneten başkan ve diğer başkanlık divanı üyeleri toplantı yetersayısına dahildir.
C. Genelkurulda bulunmasına rağmen oylamaya katılmayanlar toplantı yetersayısına dahildir.

D. Toplantı ve kararyetersayısı sağlanmadan kabul edilen kanunlar ve parlamento kararları anayasaya aykırı olur ve iptal nedenidir.
E. Kararyetersayı TBMM 1/4 'ten az olmayan toplantıya katılanların salt çoğunluğudur.
CEVAP ) E
[ KARARYETERSAYI TBMM 1/4 TEN BİR FAZLASINDAN AZ OLMAYAN TOPLANTIYA KATOLANLARIN SALT ÇOĞUNLUĞUDUR. 1/4+1 = EN AZ 151 MV ]

14 Kasım 2019
Perşembe
OSMANCIK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİLLÎ MÜCADELE (HAZIRLIK DÖNEMİ)

✎ Mondros Ateşkes’i imzalandığı sırada Adana’da Yıldırım Orduları Komutanı iken halkı işgallere karşı mücadeleye davet etmiş, ayrıca burada Ali Fuat Paşa ile de görüşerek mücadelenin gerekliliği üzerinde bir kez daha durmuştur. Mustafa Kemal Anadolu’ya geçmeden önce geldiği İstanbul’da; Düşüncelerini yaymak için Fethi Bey ile birlikte Minber gazetesini çıkarmıştır İstanbul Hükûmeti (Damat Ferit Paşa), İngiltere’nin de baskısıyla, bölgeye çok geniş yetkilerle bir komutanın gönderilmesine karar vermiştir. Bu durum Anadolu’ya geçmek isteyen Mustafa Kemal’e aradığı fırsatı yaratmıştır. ✎ Mustafa Kemal, Damat Ferit Paşa Hükûmeti tarafından IX. Ordu Müfettişi olarak bölgeye atanmıştır. ✎ IX. Ordu Müfettişi göreviyle Samsun’a gönderilen Mustafa Kemal Paşa’nın yetkili olduğu iller arasında Sivas, Erzurum, Van ve Trabzon bulunmakta olup, ayrıca kendisine birtakım görevler verilmişti. ✎ Samsun’da Mıntıka Palas Oteli’nde kalan Mustafa Kemal Paşa, bölgede birtakım güvenlik tedbirler...

Borçlar özel isimsiz sözleşmeler

İSİMSİZ SÖZLEŞMELER (ATİPİK SÖZLEŞMELER) Unsurları ve özellikleri önceden kanunda belirlenmemiş sözleşmelerdir. İsimsiz Sözleşme Örnekleri: 1.       Sulh sözleşmesi 2.       Tek satıcılık sözleşmesi 3.       Satış için tevdi sözleşmesi 4.       Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi 5.       Garanti sözleşmesi İsimsiz Sözleşme Türleri: 1.        Karma Sözleşmeler:  Kanunda düzenlenmiş sözleşme tipine ait unsurların kanunun öngörmediği tarzda bir araya gelmesi ile oluşur. Ör: Hastane kabul sözleşmesi (Kira +vekalet + hizmet) a.        Karma Kombine Sözleşmeler:  Taraflardan biri birden fazla edim yükümlülüğü altına girerken karşı taraf tek bir edim yükümlülüğü altına girer. Ör: Hastane kabul sözleşmesi b....

TBMM İÇTÜZÜK

TBMM İÇTÜZÜK [okundu] Üye   tamsayısı   altıyüzdür.   Türkiye   Büyük   Millet   Meclisi   üyeliklerinde boşalma   olması üye tamsayısını değiştirmez. Türkiye   Büyük   Millet   Meclisi   Genel   Kurulu,   milletvekili   genel   seçimi kesin   sonuçlarının   Yüksek   Seçim   Kurulunca   ilanını   takip   eden   üçüncü   gün   saat   14.00’te çağrısız olarak toplanır Milletvekilleri   andiçerek   göreve   başlarlar.   Andiçmekten   imtina   eden   milletvekilleri, milletvekili   sıfatından kaynaklanan   haklardan yararlanamazlar. Cumhurbaşkanı   yardımcıları   ve   bakanlar,   atandıkları   tarihten   sonra   yapılan   ilk birleşimde andiçerler. Danışma   Kurulunun   önerisi   üzerine   Genel   Kurulca   başka   bir   kara...