İDARE SORU 3
1.Düzenleyici
işlemlerin yargısal denetimi konusunda hangi ifade hatalı değildir?
A) Cumhurbaşkanınca çıkarılan tüm kararnameler
Anayasada mahkemesince denetlenir.
B) Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmeliklerin
denetimi ilk derece olarak Danıştayda yapılır.
C) Cumhurbaşkanıncca çıkarılan kararname ve
yönetmelik dışında düzenleyici işlemlerin denetimini idare mahkemeleri yapar.
D) Kamu kurumu niteliğinde kuruluşlarca çıkarılan
tüm düzenleyici işlemlerin denetimini idare mahkemeleri yapar.
E) Bakanlıklarca çıkarılan yönetmeliklerin yargısal
denetimini Danıştay yapar.
Cevap) A
(OLAĞAN CB kararnamesi ➡️AYM
OLAĞANÜSTÜ CB kararnamesi ➡️DENETİM YOK
CB YÖNETMELİK VE DİĞER DÜZENLEYİCİ İŞLEMLER ➡️DANIŞTAY
BAKANLIK, KTKLERİ, KKNMK çıkarılan SADECE ÜLKE
DÜZEYİNDEKİ YÖNETMELİKLER ➡️DANIŞTAY )
2.İdari
işlem soyut bir hukuk kuralının sübjektif bir duruma ya da kişiye idari usuller
izlenerek tek yanlı ve icrai olarak uygulanmasıdır.
Aşağıdakilerden hangisi bu tanıma uymamasına rağmen
idari bir işlemdir ?
A) Memura disiplim cezası verilmesi işlemi
B) İçişleri bakanlığınca çıkarılan yönetmelik
işlemi
C) Kamulaştırma işlemi
D) Bir işyerinin kolluk tarafından kapatılması
işlemi
E) Üniversiteden mezun olan öğrenciye diploma
verilmesi işlemi
Cevap) B
[Düzenleyici işlem]
3.Aşağıdakilerden
hangisi yasama kısıntıları konusunda
hatalı bilgi içerir ?
A)Yüksek askeri şuranın kadrosuzluk nedeniyle
emekliye ayırma işlemine karşı yargı yolu kapalıdır.
B)Yüksek askeri şuranın terfi nedeniyle emekliye
ayırma işlemine karşı yargı yolu kapalıdır.
C) Hakimler savcılar kurulunun meslekten çıkarma
cezasına karşı yargı yolu açıktır. [ilk derece danıştayda bakılır]
D) Hsk kararlarına karşı kural olarak yargı yolu
açıkken Yaş kararlarına karşı kural olarak yargı yolu kapalıdır.
E) Kamu hizmetleriyle ilgili imtiyaz şartlaşma ve
sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklarda milli ya da milletlerarası tahkim
öngörülmüşse uyuşmazlık Danıştay tarafından çözümlenemez.
Cevap ) D
YAŞ KARARLARINA YAGI YOLU KURAL OLARAK
"AÇIK"
HSK KARARLARINA YARGI YOLU KURAL OLARAK
"KAPALI"DIR.❗️
3.Kişilere
uyulması gerekli bir kural olarak ortaya çıkan, geçici etkisi nedeniyle
uygulanmakla tükenen ve o an belirlenebilir kişiler için uyulması gerekli
emirler içeren idari işlem türü nedir ?
A) Düzenleyici işlem
B) Birel işlem
C) Genel karar
D) İcrai işlem
E) Genel emir
Cevap ) C
(ÖRNEK OLARAK, idarece açılan yarışma sınavı,
valinin okulları üç gün tatil etmesi, kırmızı
ışığın on saniye yanması, trafik polisinin el kol işaretleri. DÜZENLEYİCİ İŞLEM
SÜREKLİDİR VE UYGULANMAKLA TÜKENMEZ GENEL KARAR GEÇİCİDİR VE BİR SÜRE
UYGULANMAKLA TÜKENİR.❗️)
4.Aşağıdaki
işlemlerden hangisi bir kişi veya nesneyi önceden soyut hukuk kurallarıyla
belirlenmiş objektif bir statüye sokan ya da bu statüden çıkaran ŞART İŞLEM
niteliğinde değildir ?
A) Vatandaşlıktan çıkarma
B) Tbmm'nin Rtük üyelerini seçmesi
C) Kamulaştırma
D) Tahsis
E) Belli miktar idari para cezası kesme
Cevap ) E
(❗️DÜZENLEYİCİ
İŞLEM 〰️BİREL İŞLEM 〰️GENEL KARAR
❗️ŞART
İŞLEM〰️SUBJEKTİF İŞLEM
❗️TEK
TARAFLI İŞLEM〰️ İKİ TARAFLI İŞLEM
❗️BASİT〰️KOLLEKTİF〰️KARMA
İŞLEM
❗️YAPICI
〰️BELİRLEYİCİ İŞLEM
❗️YARARLANDIRICI〰️YÜKÜMLENDİRİCİ İŞLEM
❗️BAĞLI
YETKİ〰️TAKDİR YETKİSİ)
1.Yapı
kullanma izni (DİKKAT! YAPI RUHSATİYESİ DEĞİL) almak için başvuru yapılması
durumunda idare BAŞVURUYU İZLEYEN GÜNDEN İTİBAREN kaç gün içinde cevap vermezse
başvuru KABUL EDİLMİŞ sayılır?
A)15 B)30 C)45 D)60
E)7
2.İdari
işlemin unsurları ile ilgili hangi ifade hatalıdır?
A)İşlemi HANGİ İDARİ MAKAMIN tesis edeceği KİŞİ
unsuru ile ilgilidir.
B İşlemin HANGİ SEKİL VE USUL izlenerek yapılacağı
ŞEKİL unsuru ile ilgilidir.
C) İşlemin HANGİ OLAY,OLGU YA DA HUKUKİ DURUMUN
SONUCUNDA yapılacağı SEBEP unsuru ile ilgilidir.
D) İşlemin tesis edilmesi ile HANGİ SONUCUN DOĞMASI
gerektiği KONU unsuru ile ilgilidir.
E) İşlemin SADECE KAMU YARARI AMACIYLA tesis
edileceği AMAÇ unsuru ile ilgilidir.
Cevap) A
İdari işlemin KİŞİ UNSURU DEĞİL YETKİ UNSURU
VARDIR.
1.Aşagudakilerden
hangisi idari işlemin KONU (HUKUKİ SONUÇ) unsurunda meydana gelen bir hukuka
aykırılık değildir?
A) Sebep ve konu unsurları arasında bir
bağlantısızlık olması
B) İdari işlemin konusunun imkansız olması
C) İdari işlemin konusunun yasalarda öngörülen bir
sonuç olması
D) İdari işlemin geçmişe uygulanması
E) Belli statüdekiler için öngörülen sonucun başka
statüdekilere uygulanması
Cavap) C
( İdari işlem ile tesis edilen sonuç/netice kanunda
belirtilmeyen bir netice ise konu unsuru
sakattır.)
2.Aşağıdakilerden
hangisi yok hükmünde sayılan bir idari işlem değildir?
A) Yazılılık kuralına uyulmaması
B) Fonksiyon gaspı
C) İsteğe bağlı işlemde ilgilinin isteği olmadan
işlem tesis etme
D) Amaç unsurundaki hukuka aykırılık
E) İdari işlemin konusunun imkansız ya da
gayrimeşru olması
Cevap ) D
(AMAÇ UNSURUNDAKİ TÜM. Hukuka aykırılıklar İPTAL
YAPTITIMINA tabidir )
3.Belediye
encümenine katılma hakkı olmayan bir kişinin katılımı ile encümenin bir karar
alması dırumunda işlem hangi yönden hukuka aykırıdır?
A) Şekil B) Sebep C)Amaç
D) Yetki E) Konu
Cevap) A
(Kolektif ve karma işlemlerde meydana gelen hukuka
aykırılıklar ŞEKİL unsuru ile ilgilidir ve YOK HÜKMÜNDEDİR.)
4.İdari
işlemlerin yokluğu ve iptali konusunda hangi ifade hatalıdır?
A) İdare yok hükmündeki bir işlemi süresiz olarak
geri alır.
B) İdare iptale tabi işlemi süresi içinde geri
alır.
C) İptale tabi işlemin uygulanmasından zarara
uğrayanlar idari yargıda tam yargı davası açabilir.
D) Yok hükmündeki işlemin uygulanmasından zarara
uğrayanlar haksız fiil hükümlerine göre adli yargıda dava açabilir.
E) Yok hükmündeki bir işlene karşı idari yargıda
dava açılırsa idari yargı yeri iptal kararı verir
Cevap) E
( YOK HÜKMÜNDEKİ İŞLEMLERDE İDARİ YARGI YERİ
YOKLUĞUN TESPİTİNE KARAR VERİR VE DAVAYI SONUÇLANDIRIR.)
1.Geri
alma işlemi ile ilgili hangi ifade hatalıdır?
A) Geri alma idari bir işlemdir.
B) İdarenin yaptığı hukuka
aykırı bir işlemi geri alması için ilgililerin idareye başvurması gerekir.
C) Geri alma geçmişe ve geleceğe etkilidir.
D) Yasalarda kesin olduğu belirtilen idari işlemler
ve disiplin cezaları idare tarafından geri alınamaz.
E) İdare, idari işleme karşı iptal davası açılmışsa
dava sonuçlanıncaya kadar işlemi geri alabilir.
Cevap) B
(GERİ ALMA İŞLEMİ İÇİN İDAREYE BAŞVURU ŞART
DEĞİLDİR. İdare hukuka aykırı işlemi geri almak ZORUNDADIR.)
2.1.Yok
hükmünde sayılan işlemler
2. İlgilinin hilesi sonucu yapılan işlemler
3.İdarenin açık hatası sonucu yapılan işlemler
4.Yükümlendirici işlemler
Yukarıdaki işlemlerden hangileri süreye tabi olmaksızın
her zaman geri alınabilir?
A) 1,2 ve 3 B)2,3 ve 4 C)1,3 ve 4
D) 1,2 ve 4 E)1,2 3 ve 4
Cevap) E
( YOKLUK, AÇIK HATA, MEMURUN GERÇEK DIŞI BEYANI VE
HİLESİ HALİNDE DE YAPILAN FAZLA ÖDEME HER ZAMAN GERİ ALINABİLİR.
DİĞER HALLERDE FAZLA ÖDEME ANCAK DAVA AÇMA SÜRESİ
İÇİNDE GERİ ALINABİLİR.) [YARARLANDIRICI İŞLEMLER HER ZAMAN GERİ ALINAMAZ.
YÜKÜMLENDİRİCİ İŞLEMLER HER ZAMAN GERİ ALINABİLİR]
3.1.Geri
alma
2. İptal
3. Değiştirme
4. Kaldırma
5. Düzeltme
Yukarıdakilerden hangisi hem geçmişe hem de
geleceğe etkilidir?
A) 1,2 ve 3
B) 2,3 ve 4
C) 1,2 ve 5
D) 2,3 ve 4
E) 3,4 ve 5
Cevap ) C
( ➡ İPTAL, GERİ ALMA VE
DÜZELTME HEM GEÇMİŞE HEM GELECEĞE ETKİLİDİR.
➡ KALDIRMA VE DEĞİŞTİRME
GELECEĞE ETKİLİDİR.)
1.Aşağıdakilerden
hangisi kamu görevlisinin salt kişisel kusuru içinde değerlendirilemez?
A) Kamu görevlisinin ağır kusurlu olması
B) Kamu görevlisinin suç niteliğinde eylemleri
C) Kamu görevlisinin kötü niyetli davranışları
D) Kamu görevlisinin idari işleme yabancı ve
emredici yasa hükümlerine kasten aykırı işlemi
E) Mahkeme kararlarının
süresi içinde kamu görevlisince yerine getirilmemesi
Cevap) E
(E SEÇENEĞİNDEKİ DURUM SADECE HİZMET KUSURUDUR.
DAVA SADECE İDARE ALEYHİNE AÇILABİLİR )
2.İdarenin
kusursuz sorumluluğu ile ilgili hangisi hatalıdır?
A) İdarenin davranışı ve zarar arasında nedensellik
bağının bulunması gerekir.
B) İdare hukuka uygun faaliyetlerinden de kusursuz
sorumlu olabilir.
C) İdare tehlikenin
önlenmesi için her türlü özemi gösterdiğini ispatlayarak sorumluluktan
kurtulabilir.
D) Sosyal risk ilkesinde zarar ve idarenin eylemi
arasında nedensellik bağı aranmaz.
E) Yol yapım çalışması nedeniyle tarlasındaki
ürünleri tozdan etkilenen kişinin zararı fedakarlığın denkleştirilmesi ilkesi
gereği tazmin edilir.
Cevap) C
(İDARE HUKUKUNDA KURTULUŞ KANITI GETİRME OLANAĞI
BULUNMAMAKTA )
3.Hangisi
idarenin kusursuz sorumluluk hallerinden değildir?
A) Hizmet kusuru
B) Sosyal risk
C) Mesleki risk
D) Kamu külfetleri karşısında eşitlik
E) İdarenin tehlikeli faaliyetleri ve araç
gereçleri
(
Hizmet
kusuru kusurlu sorumluluk halidir.)
4.Zihinsel sorunları nedeni ile tüfeği ile intihar
girişiminde bulunan ve askerliğe elverişsiz duruma gelen askerin zararı
konusunda hangisi doğrudur?
A)Hizmet kusuru vardır.
B) Sosyal risk ilkesince tazmin edilir.
C)İdarenin tehlikeli faaliyeti sonucu oluştuğundan
kusursuz sorumluluk ilkesi gereği tazmin edilir.
D) Mesleki risk ilkesince tazmin edilir.
E) İdareye isnat edilebilen
bir zarar olmadığından idarenin sorumluluğu yoktur.
Cevap) E
4.1.Mücbir
sebep
2.Beklenmeyen durum
3.Zarar görenin kusuru
4.Üçüncü kişinin kusuru
Hangileri idarenin hem kusurlu hem de kusursuz
sorumluluğunu ortadan kaldırabilir?
A) 1 ve 2 B) 2 ve 3 C)1 ve 4
D)1 ve 3 E) 2 ve 4
Cevap) D
(MÜCBİR SEBEP VE ZARAR GÖRENİN KUSURU KUSURSUZ
SORUMLULUĞU KALDIRABİLİR. Ancak beklenmeyen hal ve üçüncü kişinin kusuru
kusursuz sorumluluğu etkilemez.)
5.Kamulaştırmasız el atma durumunda zorunlu
olarak Uzlaşma başvurusu yapmak gerekir. Uzlaşma süreci
6 ay içinde sonuçlandırılır. Uzlaşma tutanağının düzenlenmesinden ne
kadar sürede ADLİ YARGIDA bedel tespit davası
açılır?
A) 1 Ay
B) 30 Gün
C) 45 Gün
D) 60 Gün
E) 3 Ay
Cevap) E
[kamulaştırmasız el atmada adli yargıda bedel
tespit davası açma süresi 3 AY ]
6.Aşağıdakilerden
hangisi bakımından adli yargı görevli değildir?
A) İdarenin yok hükmünde işleminden doğan zarar
B) Kamu görevlisinin salt kişisel kusurundan doğan
zarar
C) Kamulaştırmasız el atmadan doğan zarar
D) Hukuki el koymadan doğan
zarar
E) İdarenin fiili yol niteliğinde işlemi sonucu
uğranılan zarar
Cevap) D
(Hukuki el koymada fiili olarak taşınmaza el atma
yoktur. ÖRNEĞİN İMAR PLANINDA SİT ALANI İLAN EDİLEN TAŞINMAZ MALİKİNİN UĞRADIĞI
ZARAR.
BURADA İDARİ İŞLEM VARDIR. (İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ
İDARİ YARGI GÖREVLİDİR.]
22 Mart 2019 Cuma KASIM 2019
1. Aşağıdaki kanunlardan hangisine dayalı olarak
verilen idari para cezalarına karşı itiraz yeri idari yargı yeri değildir?
A) Çevre kanunu
B) Tüketicinin korunması hakkında kanun
C) Türk petrol kanunu
D) Kabahatler kanunu
E) Posta hizmetleri kanunu
(Kabahatler kanunu uyarıca verilecek idari para
cezalarına karşı itiraz 15 gün içinde SULH CEZA HAKİMLİĞİNE yapılır.)
2. Aşağıdakilerden hangi idari para cezalarına
karşı itiraz idari yargı yerinde yapılır?
A) Düzenleyici ve
denetleyici kurumlarca verilen idari para cezası
B) Nüfus hizmetleri kanununca verilen idari para
cezası
C) Karayolları trafik kanunu uyarınca verilen idari
para cezası
D) İmar kanunu uyarınca verilen idari para cezası
E) İş kanunu uyarınca verilen idari para cezası
(Cevap: A)
3.Kabahatler ile ilgili hangi ifade hatalıdır?
A) Kendilerine Kabahatler kanununda belirtilen
yaptırımların uygulanacağı eylemler kabahat olarak tanımlanır.
B) Kabahatler kanununda belirtilen yaptırımlar
idari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesidir.
C)
Kabahatler konusunda genel yasa kabahatler kanunudur.
D) Kendilerine idari para cezası ya da mülkiyetin
kamuya geçirilmesi yaptırımı öngörülmeyen eylemler kabahatler kanunu kapsamı
dışındadır.
E) Kabahat dolayısıyla ilgili yaptırım kararı
vermeye sadece ilgili kanunda
gösterilen makam, kurul ya da kamu görevlisi
karar verebilir.
Cevap) E
(kabahat dolayısıyla CS VEYA MAHKEME DE idari
yaptırım kararı uygulayabilir.)
4. Kendi özel yasasında idari yaptırım kararına
karşı görevli yargı yerinin ayrıca belirlenmediği ve bu yüzden Kabahatler
kanununun itiraza ilişkin genel hükümlerinin uygulanacağı durumlarda idari para
cezası ya da mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararlarına karşı Sulh ceza hakimliğine
itiraz süresi ne kadardır?
A) 10Gün
B) 15Gün
C) 30Gün
D) 1 Ay
(Cevap: B)
5. Amme alacaklarının tahsili usulü hakkında kanuna
göre aşağıdaki alacaklardan hangisini devlet il özel idaresi ve belediye resen
tahsil edemez?
A) Vergi
resim ve harç
B) Vergi ve para cezaları
C) İdari sözleşmeden doğan alacaklar
D) Kamu hizmeti uygulamasından doğan alacaklar
E) Sözleşmeden doğan alacaklar
(cevap: E)
6. Devletleştirmenin konusu nedir?
A) Taşınmaz mal
B) İrtifak hakkı
C) Taşınır mal
D) İşletme ve teşebbüs
E) Sınırlı ayni hak
Cevap)D
7.İdare aşağıdakilerden hangisi lehine kamulaştırma
yapamaz?
A) kamu hizmeti imtiyazcıları
B) Maden ve petrol arama ruhsatına sahip olanlar
C) Karayolu yapım işi üstlenenler
D) Kamu yararına çalışan dernek ve vakıflar
E) Yap işlet devretçiler
Cevap) D
8.Hangisi kamulaştırma yapamaz?
A) içişleri bakanlığı
B) Karakovan Köyü
C) Çorum il özel idaresi
D) Vakıf üniversitesi
E) YÖK
( VAKIF ÜNİVERSİTESİ VE AÇIKÇA İZİN VERİLMEDİKÇE
KAMU KURUMU NİTELİĞİNDE MESLEK KURULUŞLARI KAMULAŞTIRMA YAPAMAZ.)
Yorumlar
Yorum Gönder